Wednesday, 9 November 2016

Ett ufo gör entré av Jonas Gardell (4.5/5)

Publiceringsdatum: 2001
Antal sidor: 315
Baksidan säger:
I Ett ufo gör entré återvänder Jonas Gardell till Juha och Jenny och de andra barnen i Sävbyholm, som vi lärde känna i En komikers uppväxt. 70-tal är på väg att bli 80-tal. Det är kärnkraftsdebattens år, discots och John Travoltas år, punkens och Sex Pistols år. Nu är de 15 år gamla och går snart ut grundskolan. Man åtrår allt som är vuxet, erövrar vuxenvärlden bit för bit: går med en kondom väl synlig för att andra ska tro att man gjort det, smygröker bakom gymnastiksalen, super sig medvetslös på ff-fester och ljuger sig blå om sina sexuella bravader. Man klär ut sig för att likna alla andra, men man kan också klä ut sig för att likna sig själv, för att komma sig själv på spåren. 

Jag säger: Åh, vad fint och mäktigt Gardell får till det.

Juha försöker till en början fortfarande att få de populära elevernas godkännande, och ibland lyckas han. Snart nog inser Juha att han trots allt inte är som alla andra och att det känns bättre när han slutar försöka och börjar vara sig själv.

Det är mycket mer ångest här än i första delen, och det hör ju tonåren till, och Gardell gör det så vackert att det gör ont.


4.5/5 då jag tyckte att det fattades något lite i början.

No comments:

Post a Comment